TEDEN V ZNAMENJU GREGORJEVEGA IN VESELO PRIČAKOVANJE POMLADI
V preteklem tednu smo se posvetili slovenskemu prazniku – Gregorjevemu (12. marec). Praznik sicer zajema različne šege … povezan pa je s prihodom pomladi in »ženitvijo ptic« – zato mu nekateri pravijo tudi praznik zaljubljencev.
Z otroki smo se seznanili s praznikom – hkrati pa začeli v naravi iskati znake prihoda pomladi. Opazovali smo cvetlice, cvetoča drevesa, v gozdnem kotičku smo opazovali ptice in se predali poslušanju ptičjega petja (prepoznavali smo različna oglašanja in jih pripisali posameznim vrstam ptic).
V vrtcu smo izdelali ptičke iz recikliranega materiala, katerim smo »zgradili« gnezdeca.
Spekli smo tudi kvašene Gregorjeve ptičke, ki predstavljajo običaj v posameznih predelih Slovenije.
Prilagamo recept, če koga peka zamika. 😊
Uživamo v vsestranskem raziskovanju narave … tudi v občudovanju čudes spreminjanja,
katerih zmožna le narava.
Skupina Mavrice (Vrtec Prvačina) – Kristina Primožič in Vesna Ferfolja
RECEPT ZA SLADKE KVAŠENE GREGORJEVE PTIČKE
Pridobljeno s spletne strani: https://www.druzina.si/clanek/za-sladkosnede-kvaseni-gregorjevi-pticki
Za pripravo sladkih kvašenih ptičkov potrebujete:
- 250 gramov gladke bele moke,
- 250 gramov ostre bele moke,
- dva decilitra mleka,
- pol kocke svežega ali ena vrečka suhega kvasa,
- 50 gramov stopljenega masla,
- dva rumenjaka,
- 50 gramov sladkorja in dve žlički za kvas,
- dva vanilijevega sladkorja,
- žlica ruma,
- eno celo jajce za premaz,
- žlico rozin ali brusnic ali nageljnove žbice,
- moko za oblikovanje.
Preden se lotimo dela, je priporočljivo, da so sestavine na sobni temperaturi.
V skledo zlijemo mleko, dodamo dve žlički sladkorja in nadrobimo svež kvas, premešamo z žličko in pustimo, da kvas nekoliko vzhaja. Po približno desetih minutah v skledo dodamo moko, stopljeno maslo, rumenjaka, sladkor, vanilijev sladkor in rum.
Zamesimo v gladko testo. Če je testo premokro, dodamo še žlico ali dve moke in premesimo. Testo naj bo mehko, ne sme pa biti lepljivo. Skledo pokrijemo in testo pustimo vzhajati od 30 do 45 minut.
Nato testo prevrnemo iz sklede na pomokano površino in ga narežemo na majhne kupčke, velike za manjšo pest. Iz vsakega kupčka oblikujemo približno 20 centimetrov dolg in za prst debel svaljek, ki ga oblikujemo v vozel.
En konec vozla obrnemo navzdol, drugega pa navzgor. Spodnji konec potlačimo s prsti in oblikujemo ptičji repek, lahko ga tudi narežemo s škarjami ali nožem. Na zgornjem koncu s prsti oblikujemo kljunček poljubne velikosti.
Rozine, brusnice ali nageljnove žbice uporabimo za oči: koščke suhega sadja oz. dišavnice potisnemo v testo.
Ptičke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ko so oblikovani, v skodelici razžvrkljamo eno celo jajce in s čopičem premažemo vse ptičke.
Pekač potisnemo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in ptičke pečemo od 15 do 18 minut.